Fogacskák és mondókák - Levente, Csanád, Csenge

Levente, Csanád, Csenge

"Az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom." .................................................................................. Öt kobaknyi családtörténet: Csanád /majd' 3,5 éves/, Csenge /6,5 éves/, a csöpp Levente /fél éves/, apa és anya /örökké fiatalok/ - a kicsikkel a középpontban... ............................................. Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers ............................................ A traktor marad! Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers .......................................... Mehetne még lassabban is... ...........................Angyalka Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers ............................................... Lassabbaaaan!!! ............................................. Kukucs: Free Web Counters
Free Counter .............................................. Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap
...............

Utolsó kommentek

  • lontayk: Gratulálunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Csengének szülinapja alkalmából nagyon s... (2011.03.03. 21:16) 7 hónapos
  • lontayk: Apucinak nagyon boldog névnapot kívánunk sok-sok szeretettel. Sajnos a másik blogról nem mennek ... (2011.02.26. 08:43) 7 hónapos
  • lontayk: Nagyon hiányzott már a naplótok. Örülünk a híreknek, a gyönyörű képeknek. Tényleg hihetetlen, hogy... (2010.10.07. 20:10) Változások
  • vadvirag5: Hűűűű de nagyon örülök Nektek! Legalább annyira, mint tegnap este Boldizsár a féléves meglepinek! ... (2010.09.30. 14:38) Változások
  • Bius,Karina és Judit: Nagyon örülök,hogy írtál,és köszönöm,hogy szóltál!:):) Tüneményes a kis Levi,tényleg nagyon elrepü... (2010.09.30. 09:55) Változások
  • Utolsó 20

Kedvenc album

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Fogacskák és mondókák

2009.03.11. 14:23 - Levente, Csanád, Csenge, Vali

De előbb a pontos dátum: március 5-étől már teljesen kimondja: NEM! Korábban csak ne-ne volt. Nagyjából innen indult meg a ragozás is, jodit, anyához (egy hajnali ébredés alklamával mászott át apán, - mert én már kint voltam - aki megkérdezte tőle, hogy hova megy? erre mondta először, félálomban: anához!), apának, stb.

Az esti Jóóót!, vagy jóét!! is Jó étatát (éjszakát) lett.

És egy kis nátha is volt a múlt héten - szerintem a fogak miatt folyt csak picit a nózi, mert nem lett komoly, és most is van egy kicsi. Az összes eddig ki nem nőtt foga (a legutolsó adat a meglévőkről tíz volt) egyszerre jön!

Szerencsére a kicsi orrfolyáson és az orrtörlés miatti ellenkezés alatt előbukkanó duzzadt ínynél, és fehérlő gyöngyszemdarabkáknál nincs több jele. Az első napokban szinte semmi mást nem kért, csak jodit (akkor lágyabb is lett a széklete), de mostanra egész jól visszaállt. Az éjszakai ébredések pedig gyakran fulladtak oda-oda!  - vagyis, hogy menjünk sétálni a szobában, és úgy ringassam vissza. Sokszor újra és újra, mert hiába aludt már, mikor letettem, hogy szopizunk (mindig ébred, ha leteszem, és a szopi segít), újra csak ezt kiabálta: oda-oda!, és felült, mutatta is, hogy nehogy félreértsem (csak egy baj volt - erősen fájt a derekam, amúgy a fárasztó határon belül voltunk). De már ez is eltűnni látszik. Nem tudom megszámlálni, számon tartani, melyik nap melyik bújik ki, mert nem akarom ezzel kínozni. A lényeg, hogy szerinetm a hónap végére minden kis kortársat utolérünk a fogak tekintetében.

És versel is!

A mondókákat szépen modja velünk, esetleg pár szót kis csúszással kezdve. Annyira édes! Mindig kéri, hogy medin! Vagy, ha  újat szeretne, akkor azt a szót mondja, ami abban jellemző, vagy megfogta őt (pl. néni: Poros úton kocsi zörög, tatas: Két kiskakas összeveszett (ez nagy kedvenc!), gyí-gyí: valamelyik lovagoltató, számtalan variációban játsszuk). És szépen mutogatja is, de a Hej Gyula-Gyula mutatása még most sem teljes, vagy a térdén felejti a kezecskéjét, és a végén csatlakozik a fejre ütögetéshez, vagy a hasán kezd. De úgy szereti a mondókázást, hogy alig győzőm szusszal, pedig kitartóan csinálom én is!

De hangosan nem mondja, még csak sutyorog, nagyra nyitva a szájacskáját, közben sokat mosolyogva (látszik, hogy borzasztóan figyel, szeretné minél jobban előadni), és a sikerrel előre eltalált, vagy egészen biztos szavaknál nagy ívű bólintással is kíséri.

 Már úgy is próbáltuk, hogy közben megálltam, és ő mondta helyettem, azt, ami következik!

 A Csenge is egyre többször szól, hogy a Csanád is énekli hátul a kocsiban a dalt, ami szól  (a szülinap környékén az ajándék szülinapos válogatást hallgattuk, most épp népdalok mennek, Kolompos és társai), vagy táncikálás közben a szobában teszi ugyanezt.

No és még egy színtér: az elringatós, esti altatós-éneklős séták (csak amikor nem álmos, mert sokáig aludt délután, vagy felébredt és nem tud visszaaludni, de ezek nem mindennaposak) is azért nyúltak olyan hosszúra, mert egyszer csak hallom ám, hogy ő is sutyorogja a sötétben, velem együtt az altató dalokat! És persze figyel, hogy mind többet tudjon mondani, így aztán később alszik el.

Amikor megkérjük, hogy valaki - akár apa - előtt is adja elő velünk a mondókákat mindig izgul, nagyokat vigyorog, és nem mindig mondja végig, közben figyeli a reakciókat is - tudja ő is jól, milyen nagyot lépett!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csacse.blog.hu/api/trackback/id/tr80995915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bius,Karina és Judit 2009.03.13. 11:22:38

Jaj de édes lehet!:))))
Mennyire lehet örülni apró szavaknak is:))))
Nagyon hamar elkezdte mondani,megérte a várakozás,mert szépen tisztán mondja.:))Biusnál pl a megint az PEINT.

Reméljük hamar rendbe jöttök fog ügyben.:))

Ja az éjjel veled álmodtam Vali!
Megismerkedtünk!:)))

Pusza!

vadvirag5 · http://bociboti.blogspot.com 2009.03.13. 13:35:46

Bizony hogy jó mókák ezek a mondókák! És abbahagyhatatlanok. Anya is a héten gyűjtötte össze őket, bízom benne, hogy hamarosan publikálja majd.
Drága lehetsz, ahogy koncentrálsz és ügyesen próbálkozol.
Húúú! Ennyi fogacska egyszerre! Akkor bizony tényleg több mint gyanús, hogy emiatt az orrfolyás. Nálam is így szokott lenni, bár már olyan régóta 16 van, hogy lassan már feledjük.

Cuuuppp az okos kis homlokodra (is): Botiék

süti beállítások módosítása