Február 5. - Levente, Csanád, Csenge

Levente, Csanád, Csenge

"Az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom." .................................................................................. Öt kobaknyi családtörténet: Csanád /majd' 3,5 éves/, Csenge /6,5 éves/, a csöpp Levente /fél éves/, apa és anya /örökké fiatalok/ - a kicsikkel a középpontban... ............................................. Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers ............................................ A traktor marad! Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers .......................................... Mehetne még lassabban is... ...........................Angyalka Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers ............................................... Lassabbaaaan!!! ............................................. Kukucs: Free Web Counters
Free Counter .............................................. Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap
...............

Utolsó kommentek

  • lontayk: Gratulálunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Csengének szülinapja alkalmából nagyon s... (2011.03.03. 21:16) 7 hónapos
  • lontayk: Apucinak nagyon boldog névnapot kívánunk sok-sok szeretettel. Sajnos a másik blogról nem mennek ... (2011.02.26. 08:43) 7 hónapos
  • lontayk: Nagyon hiányzott már a naplótok. Örülünk a híreknek, a gyönyörű képeknek. Tényleg hihetetlen, hogy... (2010.10.07. 20:10) Változások
  • vadvirag5: Hűűűű de nagyon örülök Nektek! Legalább annyira, mint tegnap este Boldizsár a féléves meglepinek! ... (2010.09.30. 14:38) Változások
  • Bius,Karina és Judit: Nagyon örülök,hogy írtál,és köszönöm,hogy szóltál!:):) Tüneményes a kis Levi,tényleg nagyon elrepü... (2010.09.30. 09:55) Változások
  • Utolsó 20

Kedvenc album

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Február 5.

2009.01.23. 06:50 - Levente, Csanád, Csenge, Vali

Az új időpont! Igen, szerencsére a tanár nagyon rendes volt, és kaptunk haladékot! Úgyhogy mostantól orrvérzésig...

 

Csak még néhány dolog: és pár kép, amit gyorsan kimásoltam a laptopból (nem lesz könnyű pótolni a dokumentálásokat, mert az új géppel is már majd' másfél ezer képet csináltunk, alig két hónap alatt...).

Szóval ilyen volt a csúszkálás/szánkózás a mínuszokban (estnénként - 10 körül volt, nappal-4-5), a 6-os út menti kanálison (persze, hogy a Csenge hozta a babáját, és azt szánkóztatta...):

 

 Aztán a zajló jeget is megnéztük a Dunán a csapat gyerkőccel:

 

 

 Mivel apa hadakozik a képei ellen, ezért csak anyásat teszek fel - a Csanuka persze nem akart fényképezkedni, mindig ez van, valakinek éppen nincs kedve hozzá...

 

 De jó is lenne ez a sok eső hóként...

 

A Csengécske nagyon jól érezte magát az Annáékkal, tetszett a Pinokkió, sőt, még játszótrezni is voltak utána - igazi nagylányos program, anyáék nélkül.

Az elmúlt napokban  - és gyaníthatóan 5-ig még párszor... - a mama vigyázott rájuk. Meg is lett az eredménye.

A Csanukának úgy kinyílt a beszélőkéje, hogy alig győzöm követni! Pedig a mama is "együtt" van velük, érzi őket, de akkor is más, mint anya, aki egy szemvillanásból is ért. A mama is nagyon örül, azt mondja, majd a fecskék meghozzák a nyelvem (anyára is ezt mondta a papája annak idején).

A legtöbb egyszerű mondatból jópár szót kiszűr, és próbálja utánunk mondani - a legtöbb fel is ismerhető - sőt, beépültek állandóan használtak is.

Ilyenek a korábbi: jjó mellett az inni (szép tisztán), a ne (bármilyen tagadásra, bár néha már a nem is körvonalazódik), és tegnap, mikor már a sokadik mandarint kérte, az edgyet is megmaradt! Tanulgatni is kezdtük (a Lara mintájára, aki szintén így járt), hogy hány éves vagy, és rávágja, hogy edgy és még a kis kezével is próbálja mutatni. És még nagyon sok van, de most nem ugrik be több (pedig azt hittem, ezt nem lehet elfelejteni).

A mutatásról jut eszembe, ez is rengeteget finomodott, jóval kifejezőbb, aprólékosabb lett. Ha szeretne valamit elkérni, akkor odaszalad - vagy odainvitál , ha nem a szobában van - magyaráz, mutogat rá, és a nyitott tenyerére bököd: ide kérem, bele! Hasonlóképp működik az evésre való felkérés, csak akkor a szájába mutogat. Beszéd nélkül is annyira okosan megérteti magát velünk, olyan büszke vagyok rá!

Aztán megerősödött más is (a Csenge is így volt anno, de a Csanuka is mutatta már jelét, de csak ritkán), amikor nagyon elmélyed valamiben, és észreveszi, hogy mosolyogva figyelem, dühösen elfordítja a kezével az arcom (vagy csak mutogat, hogy ne nézzem, ha meszebb vagyok, de nagyon értetlennek bizonyulván oda is szalad, nyomatékosítani). Így volt tegnap is, mikor Paks felé autóztunk, és a forgalmat figyelgette.

És mit csinálunk idebent (bizony, feláll, és el is engedi....):

Esténként pedig apa nyúzás van, rámásznak a hátára, lebukfenceznek róla, lovagolnak rajta (és micsoda reklamáció van, ha egy kis pihit szeretne beiktatni!), ez az a program, amivel a Csanukát el lehet csalogatni tőlem, imádja! Csak az nem tetszik neki, amikor apa elköszön, és kimegy... Akkor jönnek a jóéjt puszik, a Csanuka legtöbbször csak odatartja az arcát (néha ad is, de csak nyitott szájjal), a Csenge sem akar kimaradni, ő ad is mindig jó nagy cuppanósakat, úgyhogy apának nagyon jó sora van!

Hű, és az esti tornát mindenképp meg kell írnom (te jó ég, mennyi minden kimaradt még...).

Apa az Annácskát is elkezdte mesélni nekik (az oviba menet ideje alatt a Csanukának is szokta, míg haza nem érek) - nem aprózza el, egy-egy könyv a végig! És az előadás... még én is röhögök idekint (a Csengécske meg odabent kacag), olyan jól artikulál, egészen élethűen mondja a párbeszédeket! És az egyik részben torna is van, gyertyát csinálnak, meg hidat, és hasonlókat - nosza, a Csenge is akart, apa megmutatta, nagy sikere volt, el is húzták jó sokáig. Aztán idekint, az esti jóéjt puszinál a Csenge nekem is megmutatta, a Csanuka meg mellette állt. Épp a Csenge mérlegét csodáltuk, mikor a csöpp egyre türelmetlenebbül kezdett magyarázni "odalent", és erősen verte a mellkasát. Persze, erre már oda kellett nézni: büszkeségtől dagadva, boldog vigyorral magára mutogatva emelgette ő is a kis lábát, jó magasra - előrefelé...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csacse.blog.hu/api/trackback/id/tr80897008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lontayk 2009.01.23. 11:05:23

A fotók nagyon jók, a gyerekek gyönyörűek. Csani sok mindent megtanul Csengétől, nagyon okos kisfiú. Olyan gyorsan rohan az idő, pedig csak most született.
Én biztosan tudom, hogy jól fognak sikerülni a vizsgák, de azért Ti csak tanuljatok szorgalmasan.
ezer puszi: Klári

Danianya 2009.01.23. 12:44:34

Nagyon jók a szánkozós fotók!:) sajnos a hó nálunk is késik:( Lehet már nem is lesz.....

Csanu nagyon ügyes!A mutogatás nálunk is még mindig nagyon megy.A szavak terén én is várom már,hogy Dani elkezdjen beszélgetni;)

A sok tanulásnak meg meg lesz az eredménye!Biztosan meglesznek azok a vizsgák:)

Puszi:Ági

vadvirag5 · http://bociboti.blogspot.com 2009.01.23. 13:39:34

De jóóó! Febr. 5. még olyan messzinek tűnik...
Úgy örülünk a képeknek! Már olyan régen láttalak!
Édes vagy, ahogy mosolyogva várod mi is fog történni, ha kiszállsz a szánkóból... Mennyire is csúszik ez a jég?
És mennyien felfértetek erre a szánkóra! És a baba is milyen melegen, gondosan fel van öltöztetve! Már meg sem lepődöm Csengén, és mégis...
Húúú! Mennyi kavics volt a parton! Aztán kesztyűben is meg tudtad fogni őket? Biztosan jobb és fontosabb dolgod akadt a fényképezésnél!
Szép és egyben félelmetes volt a jeges Duna.
Mit találtál a könyvben? Úgy látom csacsit, de biztosan még sok minden izgalmasat, amit jól meg kell nézni és kommentálni. Drága vagy!
És micsoda bátor! Nemhogy szőrén ülöd meg a lovat, még fel is állsz! Ezt nevezem!
Tudtam én, hogy nem kell sokat várni arra a bizonyos "nem"-re... Ügyes vagy!
Az esti program nálunk is hasonlóképp alakul, de hármasban biztosan még jobb móka.

Legyetek ügyesek a Mamánál! Anyáéknak pedig eredményes tanulást!

Cuuuppp: Boti és Edit

Bius,Karina és Judit 2009.01.25. 06:49:41

A Mamiva mi is így voltunk.
Én hiába traktáltam a gyereket azzal,hogy a Cica hogyan nyávog.:PPPP Rám sem hederített.A Mama egyszer mondta neki és azóta is mondja.:))))))
A képek fantasztikusak!Csana nagypon bátor azon a csacsin.:ooooo

Szegény Apa,gondolom Ő is jól elfárad a nagy bírkóban.:))De ez olyan jó,hogy van közös esti program.:))
Pusza!
süti beállítások módosítása